Pandium säljer General Motors

Detta inlägg är ett utdrag ur Halvårsbrevet jag skickade till Pandiums andelsägare 31 juli 2017.

Jag har sålt General Motors (GM), en investering som gjordes för fonden i juni 2014, men som jag ägt inom Pandium sedan 2012.[1] Avkastningen blev totalt 17% (9% om man bortser från valutaeffekter). Det är förvånande lite med tanke på hur bra bolaget har utvecklats under perioden. Vinsten per aktie har gått från 1,8 till 6,5 dollar. Jag har, trots den fortsatt låga värderingen, valt att sälja eftersom det är ett cykliskt bolag med höga fasta kostnader. Den typen av bolag vill jag bara äga när jag är rimligt säker på att marknaden är närmare botten än toppen, vilket inte längre är fallet för bilbranschen i USA. Ytterligare en anledning till försäljningen är att jag har bytt ut GM mot ett, mindre cyklist, amerikanskt bolag i samma bransch. Jag kommer att berätta om det i nästa brev då investeringen gjordes i tredje kvartalet.

Jag har också gjort några investeringar under halvåret. Samtliga är välskötta lågriskbolag med goda framtidsutsikter som har köpts till låga priser (givet deras framtida potential).

Jag har tidigare berättade om Alphabet (Google). Bolaget, som är idag är världens näst största sett till bolagsvärde, har haft en bra start. I andra kvartalet 2017 ökade omsättningen med 21% jämfört med föregående år. Det hade varit bra för vilket bolag som helst, men är extra imponerande givet att Google omsätter 100 miljarder dollar.

 

[1] Jag förvaltade en aktieportfölj 2011-2013 inom Pandium Partners, ett privat holdingbolag. Bolaget blev sedan Pandium Capital.