Carnegie Fonder förvärvar Pandium Global

Carnegie Fonder har kommit överens med Pandium Capital AB om att ta över
aktiefonden Pandium Global och anställa dess förvaltare, Mikael Tarnawski-Berlin.
”Mikael har bevisat sin skicklighet som förvaltare och har en investeringsfilosofi som
stämmer väl överens med vår. Med Pandium Global får vi en fond som många av våra
kunder efterfrågar”, säger Carnegie Fonders vd Hans Hedström.

För mer information kontakta Mikael Tarnawski-Berlin på telefon 0704-014349 eller mail mtb@pandium.se.

Pressrelease

Pressrelease - English

Superbolag och långsiktighet

I maj 1965 tog Warren Buffett kontroll över Berkshire Hathaway. Vid ingången av året hade bolaget ett substansvärde på $19,50 per aktie och gjorde sedermera en vinst på $2,20 per aktie. Warren betalade ungefär $12,40, dvs 6 gånger vinsten eller 0,6 gånger substansvärdet. Ett billigt pris, men givet den usla verksamheten (textilfabrik) så låter det inte superbilligt.

Hur fungerar aktiemarknaden?

För några år sedan åt jag lunch med en delägare i ett bolag jag jobbade med då. Han är en väldigt framgångsrik investerare i privata bolag och har stor erfarenhet av företagsutveckling. Döm om min förvåning när han berättade att han strategi för börsnoterade aktier vara att med hjälp av en komplex metod försöka lista ut hur en aktie skulle utvecklas de närmaste dagarna baserat på hur dess pris rört sig de senaste dagarna. Detta är alltså en duktig investerare som helt frångår de principer han tjänat alla sina pengar på bara för att det nu handlar om ett bolag som handlas på börsen. Det är för mig ett mysterium varför folk tror att ett börsnoterat företag är annorlunda än ett bolag som inte är börsnoterat. Jag tänkte därför förklara hur jag ser på aktiemarknaden och hur det påverkar min strategi.

Är Amazon värt ett P/E-tal på 295?

Amazon värderas idag till 295 gånger vinsten. Betyder det att bolaget är övervärderat? Det är inte säkert.  

Anledningen till det höga P/E-talet är självklart att investerare är väldigt optimistiska när det gäller Amazons framtida vinsttillväxt. Men vad behöver egentligen hända för att Amazon ska bli en bra investering på tio års sikt? Och hur sannolikt är det att bolaget lyckas?

 

Så här startar du en hedgefond

Jag blir ibland kontaktad av privatinvesterare som funderar på att starta en fond. Att frågan kommer är inte särskilt konstigt, för det är en regelmässig djungel att ta sig igenom och inte helt enkelt att ta reda på hur man gör. Så för att underlätta lite för dem så har jag skrivit en steg-för-steg instruktionen i hur man startar en hedgefond (i Sverige).

Pandium investerar i The Gym Group

Pandium Global investerade nyligen i The Gym Group (TGG). Bolaget är en välskött lågprisgymkedja som kan växa med mer 10% de närmaste åren handlas till 11,5x normaliserat kassaflöde. TGG har en marketcap på 3 miljarder svenska kronor och är noterat i England.

TGG är en lågprisgymkedja. Deras kunder betalar i genomsnitt £17 i månaden vilket är mindre än hälften av vad vanliga gym kostar. Trots det låga priset är gymmen öppna dygnet runt och är fräscha och...